CAMÍ JUGABLE

jardins Celestina Vigneaux

  • IMPLANTACIÓ DE JOC SINGULAR EN ESPAIS LÚDICS EN ELS JARDINS DE CELESTINA VIGNEAUX.
  • Autor: Gerard Puig (desenvolupament) + Aixopluc (concepte)
  • Col.laboradors: Kevin Dalmeda
  • Fase: Projecte executiu abril 2019
  • Promotor: BIMSA
  • Superfície i PEC: 2.866 m2 / 349.289,68 €

ANTECEDENTS

En el marc de l’Estratègia “Barcelona dona molt de joc” trata de consolidar els nous criteris que s’estableixen per construir qualsevol nova àrea infantil a Barcelona i que inclouen, per exemple, que els espais siguin inclusius per edat, gènere, cultura i discapacitat, o que ofereixin propostes de joc creatiu i de joc compartit i col·laboratiu i que facilitin el contacte amb la natura.

Els objectius es dirigeixen cap a la ciutat saludable, inclusiva i accessible i sostenible. Es proposa la incorporació de jocs singulars per acollir i potenciar 12 activitats prioritàries:

Lliscar, gronxar-se, enfilar-se, fer equilibris, saltar, sentir vertigen, córrer i rodar, amagar-se, experimentar, interpretar rols, expressar-se, trobar-se i relaxar-se

OBJECTE DEL PROJECTE

Objecte del projecte consisteix en realitzar un camí jugable que uneixi les dues actuals zones de jocs, molt separades, aïllades i poc relacionades entre si, i la substitució dels elements de jocs actuals de les dues zones.

Dues àrees de joc connectades per un camí de façanes. Una successió de panells jugables. Es planteja un joc no explícit, que estimuli la imaginació dels infants, la seva creativitat, que un mateix element pugui ser jugat de diverses maneres.

Un camí de llindes, 19 Panells de fusta laminada de 240×480 cm de 16 cm de gruix, foradats, i disposats en forma d’acordeó per facilitar la seva estabilitat.

Els panells es retallen i es foraden per tal de mantenir la màxima transparència i eliminant la sensació de paret. Es retallen les cantonades, s’obren portes en el centre del panell, finestres en alçada…Es un element transpirable, traspassable, jugable des dels dos costats.

Aquest camí de llindes, de panells, es disgrega per tal d’afavorir la transparència quedant agrupats en tres “acordions”, en tres trams:

El primer: l’àrea de joc infantil de fins a 3 anys, es escalable fins a una alçada màxima d’un metre permeten que el terreny sigui de sauló facilitant el joc inclusiu. Es planteja l’opció d’un circuït inclusiu, aprofitant i reutilitzant els retalls realitzats als panells.

El segon: També inclusiu, dona resposta a jocs de pilota, amagar-se, experimentar, teatre, expressar-se.

El tercer: Activitats per nens ja més grans, es escalable fins a 3 metres, per tant el terra es de sorra. Dona resposta al repte, sentir vertigen, saltar, lliscar, fer equilibris en alçada, escalada.

ESTAT ACTUAL – TOPOGRÀFIC

PANELL BASKET

PANELL GAT

PANELL BUS