TORTELL 84+45

Vidal i Barraquer_Barcelona

 • CONCURS DE PROJECTES PER A LA PROMOCIÓ D’HABITATGES DOTACIONALS I EQUIPAMENT D’ALLOTJAMENTS A L’AVINGUDA CARDENAL VIDAL I BARRAQUER, BARCELONA
 • 2on PREMI
 • Autor: Gerard Puig + Alex Gallego+Pere Serra+MIM_A arquitectes
 • Col.laboradors: Joan Rovira, Eduard Martinez.
 • concurs Juliol 2018
 • Promotor: PMHB
 • Superfície: 12.905 m2
 • VOLUMETRIA – PATI OBERT – ORDENACIÓ PASSIVA
  El projecte esgota el perímetre regulador i s’ordena al voltant d’un gran pati central i obert que aconsegueix que tots els habitatges gaudeixin de vistes exteriors i, alhora, disfrutin d’un espai interior ben il.luminat, oxigenat.
  Distribució asímetrica reconeix l’orientació, ubicant menys habitatges a nord, i dotant a la sala d’estar de dues orientacions. Al voltant del pati s’organitzen els seus acessos mitjançant una passera que aconsegueix, de forma passiva, il.luminació i ventilació creuada. Alhora, els espais habitables disposen d’un “filtre” regulable de fusta que permet quin grau de privacitat volen aconseguir els espais íntims en relació als espais comuns.
1. VOLUMETRIA - PATI OBERT - ORDENACIÓ PASSIVA
El projecte esgota el perímetre regulador i s'ordena al voltant d'un gran pati central i obert que aconsegueix que tots els habitatges/ allotjaments gaudeixin de vistes exteriors (Nord-Maresme, Est-Barcelona, Oest- Collserola Sud-Creueta del Coll) i, alhora, disfrutin d'un espai interior ben il.luminat, oxigenat i amb capacitat d'albergar molta vegetació.
També al voltant del pati s'organitzen els seus acessos mitjançant una passera comú oberta que aconsegueix, de forma passiva, il.luminació i ventilació creuada. Alhora, els espais habitables disposen d'un "filtre" regulable de fusta que permet quin grau de privacitat volen aconseguir els espais íntims en relació als espais comuns.
L’accés als habitatges es produeix per dues cantonades oposades, carrer Jorge Manrique i l’Avinguda del Cardenal Vidal Barraquer, a través de dos nuclis amb una escala i dos ascensors. Mentre que l’accés als habitatges d’allotjament es produeix a través del pati interior i dels espais comuns de la planta baixa.
2. MÒDUL FLEXIBLE: HABITATGES / ALLOTJAMENTS
El projecte es construeix a partir d'un sistema de crugies estretes que aïllades i/o combinades entre si donen lloc tant als diferents tipus d'Allotjaments com als Habitatges i les seves variacions. El sistema es construeix mitjançant un entremat metàl.lic que permet una construcció ràpida i que sigui de reduides dimensions i per tant, que es pugui maclar i protegir al foc mitjançant les divisòries de cartró guix.
 • MÒDUL FLEXIBLE: HABITATGES
  El projecte es construeix a partir d’un sistema de crugies estretes que aïllades i/o combinades entre si donen lloc tant als diferents tipus d’habitatges i les seves variacions.
 • Una crugia central en forma de planta lliure que conté cuina-menjador-sala, i dues franges laterals associades a aquesta i que contenen la resta de dependències: dues habitacions de 10,20 m2, bany, rentador, estudi o magatzem i una terrassa.
 • El sistema es construeix mitjançant un entremat metàl.lic pre-industrialitzat, un frame de pilans de 10x20cm cada 2,7mx3,2m. Les reduides dimensions dels elements estructurals ens permet protegir-los del foc mitjançant les divisòries de cartró guix, quedant amagats dins dels envans.